אמזון, אפל, גוגל, מטה, מיקרוסופט ושותפות ללא מטרות רווח מתחייבות להרחיב את יכולות זיהוי הדיבור לאנשים עם מוגבלויות ודפוסי דיבור מגוונים.

פורסם ב 3 לאוקטובר 2022 באתר אוניברסיטת אלינוי. תורגם והורחב על ידי צוות דגש טכנולוגיה מסייעת.

מערכות זיהוי הדיבור, כגון עוזרות קוליות וכלי תרגום, לרוב אינן מזהות אנשים עם מגוון דפוסי דיבור הקשורים לעתים קרובות עם מוגבלויות.
זה כולל דיבור המושפע ממחלת 
ALS או טרשת נפוצה, מחלת פרקינסון, שיתוק מוחין ותסמונת דאון. למעשה, אנשים רבים בקהילות אלו ואחרות לא יוכלו ליהנות מכלי זיהוי הדיבור העדכניים ביותר.

אוניברסיטת אילינוי (University of Illinois Urbana-Champaign) הכריזה על פרויקט נגישות הדיבור, יוזמה מחקרית חדשה להפיכת טכנולוגיית זיהוי הקול לשימושית יותר עבור אנשים עם מגוון של דפוסי דיבור ומוגבלויות. הפרויקט יוצא לדרך עם תמיכה חוצת תעשיות מאמזון, אפל, גוגל, מטה ומיקרוסופט, כמו גם ארגונים ללא מטרות רווח שהקהילות שלהם ייהנו מיוזמת נגישות זו, כדי להפוך את זיהוי הדיבור לכלול יותר של דפוסי דיבור מגוונים.

 

"האפשרות לתקשר ולהפעיל מכשירים עם דיבור היא חיונית עבור כל מי שמקיים אינטראקציה עם הטכנולוגיה או הכלכלה הדיגיטלית כיום", אמר מארק האסגאווה-ג'ונסון, פרופסור UIUC להנדסת חשמל ומחשבים המוביל את הפרויקט. "ממשקי דיבור צריכים להיות זמינים לכולם, וזה כולל אנשים עם מוגבלויות. משימה זו הייתה קשה מכיוון שהיא דורשת תשתית רבה, באופן אידיאלי מהסוג שניתן לתמוך בה על ידי חברות טכנולוגיה מובילות, ולכן יצרנו צוות בינתחומי ייחודי עם מומחיות בבלשנות, דיבור, AI, אבטחה ופרטיות כדי לעזור לנו לעמוד באתגר החשוב הזה".

מערכות זיהוי הדיבור של היום, כגון עוזרות קוליות וכלי תרגום, לא תמיד מזהות אנשים עם מגוון דפוסי דיבור הקשורים לעתים קרובות עם מוגבלויות. זה כולל דיבור המושפע מצבים של מחלות דוגמת ALS , טרשת נפוצה, פרקינסון, שיתוק מוחין ותסמונת דאון. למעשה, אנשים רבים בקהילות אלו ואחרות לא יוכלו ליהנות מכלי זיהוי הדיבור העדכניים ביותר.

עם בינה מלאכותית ומשין לרנינג (AI), חברות טכנולוגיה יכולות לתת מענה לצורך בזיהוי דיבור כולל יותר. כדי לתמוך במטרה זו, פרויקט נגישות הדיבור יאסוף דגימות דיבור מאנשים המייצגים מגוון של דפוסי דיבור. חוקרי UIUC יגייסו מתנדבים בתשלום כדי לתרום דגימות קול מוקלטות וייצרו מערך נתונים פרטי, לא מזוהה, שניתן להשתמש בו כדי לאמן מודלים של למידת מכונה כדי להבין טוב יותר מגוון רחב של דפוסי דיבור.

פרויקט נגישות הדיבור יתמקד תחילה באנגלית אמריקאית.

 


בנוסף להאסגווה-ג'ונסון, צוות פרויקט נגישות הדיבור הכולל את היג'ין קים, פרופסור מחקר בבלשנות, ואת קלריון מנדס, פרופסור קליני למדעי הדיבור והשמיעה ופתולוג שפת דיבור. הצוות כולל גם כמה אנשי צוות ממכון בקמן למדע וטכנולוגיה מתקדמים (Beckman Institute for Advanced Science and Technology) של UIUC, כולל אנשי מקצוע בטכנולוגיית מידע שיבנו מאגר מאובטח לדגימות הדיבור שלא זוהו.

ארגונים מבוססי קהילה קרן דייוויס פיני וצוות גליסון כבר התחייבו לתמוך בפרויקט.

"המשימה של קרן דייוויס פיני היא לעזור לאנשים עם פרקינסון לחיות טוב היום", אמרה מנכ"לית הקרן פולי דוקינס. "חלק מהמחויבות הזו כולל להבטיח לאנשים עם פרקינסון גישה לכלים, לטכנולוגיות ולמשאבים הדרושים כדי לחיות את חייהם הטובים ביותר. פרקינסון משפיע על תסמינים מוטוריים, ומקשה על ההקלדה, ולכן זיהוי דיבור הוא כלי קריטי לתקשורת ולהבעה. אנו שמחים לשתף פעולה עם הצוות הזה כדי להבטיח שהמאמץ הזה יכול להועיל לקהילה שלנו."

 

צוות Gleason המשרת את קהילה החולים ב- ALS באמצעות מגוון רחב של תכנות, טכנולוגיות סיוע, ציוד ושירותי תמיכה חזקים, חולק מטרה דומה של הרחבת התועלת של כלי זיהוי דיבור. "צוות גליסון שואף בכל יום לספק את הטכנולוגיה המסייעת הזמינה הטובה ביותר עבור קהילת ה-ALS ובו זמנית בוחן דרכים לקדם פתרונות עתידיים", אמר בלייר קייסי, מנכ"ל Team Gleason. "לטכנולוגיה יש את היכולת להתגבר על מחסומי תקשורת ולהגביר את העצמאות. צוות גליסון גאה לעזור להאיץ את המאמץ הזה עבור אנשים החיים עם ALS וכל אחד אחר עם מגבלות דיבור."
ארגונים קהילתיים יסייעו בגיוס משתתפים ובבדיקת משתמשים, וכן יספקו משוב בשלבים שונים של הפרויקט. הירשם כדי לקבל התראה כאשר מידע נוסף זמין. 



כיצד זה ישפיע על ישראל ושאר העולם?

פרויקטים אוניברסיטאיים כגון אלו מפורסמים במדיות מקצועיות בכל העולם יוזמים פיתוחים מיוחדים המותאמים לשפות השונות.

פיתוחים טכנולוגיים חוצי חברות יוצאים סטנדרט בינלאומי ותקן שאליו יכוונו גם חברות קטנות יותר ובסוף עתידו להיות תקן מוביל, בהנחה שיצליח, בכל העולם.

התקווה היא שבעתיד הטכנולוגיה תדע לזהות לקות דיבור וקשיי דיבור גם בעברית וערבית ולתווך מעבר למכשולי השפה עבור משתמשים עם לקות דיבור.

 

חברת גוגל העולמית עובדת על פרויקט דומה בשם Google Relate שבו נותחו תבניות דיבור של משתמשים שונים כדי לייצר מהם שפה מובנת:


 

אודות מחלקת הנגישות ב-UIUC

חוקרים, צוות וסטודנטים ב-UIUC היו חלוצי הנגישות בארצות הברית. בשנת 1948, זה הפך למוסד העל-תיכוני הראשון שסיפק תוכנית שירות תמיכה המאפשרת לסטודנטים עם מוגבלויות ללמוד. מאז, המחקר בקמפוס הוביל לפיתוח תקני הנגישות האדריכליים הראשונים שיהפכו לתקני מכון התקנים הלאומי האמריקאי. UIUC הייתה ביתם של מערכת האוטובוסים הראשונה הנגישה לכיסאות גלגלים, בתי המגורים הנגישים הראשונים של האוניברסיטה, ותוכנית הספורט והפנאי הראשונה המותאמת לקולגייט לסטודנטים עם מוגבלויות.

אודות מכון בקמן

מכון בקמן הוא מכון מחקר בין-תחומי בקמפוס UIUC. זה ביתם של כמעט 200 חברי סגל, 400 סטודנטים לתואר שני ו-90 פוסט דוקטורט. החוקרים שלה מתמודדים עם נושאים כמו אינטליגנציה, מולקולות והדמיה. התוצאה: התקדמות מדעית שלא יכלה להתרחש אחרת.